TPA

Trans palatinal arch (TPA) er en tandbøjle, der ofte bruges sammen med andre bøjletyper

TPA er en tandbøjle der typisk bliver sat fast på 6-årstænderne og med en metaltråd tværs over ganen. TPA bruges oftest sammen med andre tandbøjler som for eksempel togskinnen. TPA kan både bruges til at flytte eller dreje 6-årstænderne eller til at fastholde disse mens for eksempel en togskinne-bøjle retter på de øvrige tænder.

Mange anvendelsesmuligheder med TPA

Forsynet med arme eller fjedre kan en TPA trække direkte i andre tænder, for eksempel en hørnetand. Før tandlægen kan sætte TPA’en på plads, skal han skabe skabes plads rundt om 6-årstænderne til de ringe som den sidder fast på. Det gøres ved hjælp af små elastikker som sættes mellem tænderne. Disse skal sidde et par dage inden ringene kan komme på plads.

Tandlægen kan nu ved at stramme og løsne buen, trække i enkelte eller flere tænder ad gangen og på den måde gradvist arbejde sig hen til den ønskede tandstilling.

Også kendt som
TRANS PALATINAL ARCH – GOSH – LINGUALBUE


 

Alle
   
Bøjlen sidder fast og anvendes døgnet rundt.
   

En TPA indsættes ofte i starten af en længere behandling fx med togskinner og tages oftest ud sidst i behandlingen.

   

TPAen leves som regel i stål og strækker sig tværs over ganen. Den følger ganens krumning og ligger i en afstand af et par mm fra denne. Den er fastgjort til en tand i hver side vha. ringe der er klistret fast rundt om tanden med speciel ”tandlim”.

TPAen er et værktøj oftest til brug sammen med andre bøjleformer.
   

De første par dage kan TPAen genere tungen og enkelte oplever problemer med at tale. Dette går dig hurtigt over og de fleste har ingen gener af en TPA.

TPA’en kan lave et aftryk på tungen som går væk igen når bøjlen fjernes.

Det er vigtigt at børste bøjlen rigtig godt for at undgå huller i tænderne samt tandkødsbetændelse. Ligeledes er det vigtigt ikke at spise klistrede madvarer som fx karameller som kan sætte sig fast og ødelægge bøjlen.

I sjældne tilfælde kan ringene rundt om tænderne løsnes og der kan komme huller i tænderne under ringene. Det er derfor meget vigtigt at man henvender sig på tandklinikken, hvis man føler at bøjlen er løs.

Billede 1
Billede 2
Billede 3