Herbst

Herbst er en fastsiddende bøjle der afhjælper overbid – typisk hos børn i slutningen af puberteten

Herbst er en bøjletype, der er fastgjort i både over- og undermund ved hjælp af skinner eller ringe på kindtænderne i begge sider. Ofte har patienten samtidig togskinner på fortænderne.

Det er typisk patienter i slutningen af puberteten, der lægger mund til Herbst, da effekten til dels kommer af at kroppen stadig er i vækst og er med til at trække tænderne i underkæben længere frem i munden.

Skinnerne forbundet med teleskob-rør

Skinnerne foroven og forneden er forbundet med stænger, der fungere som teleskop med to rør inden i hinanden. Hvis man åbner munden meget højt, kan det ske at rørene går fra hinanden. Som regel kan man selv sætte rørene sammen igen, uden hjælp fra tandlægen.

Også kendt som


 

Målgruppen er ofte børn i slutningen af puberteten.
   
Anvendes døgnet rundt
   

Barnet har ofte herst stængerne på omkring 9 måneder, alt efter de individuelle forhold. Herefter skal der togskinner på alle tænderne for at rette det sidste. En herbst-behandling tager ofte omkring 2 år.

   

En herbst er en fastsidende bøjle som sidder på skinner eller ringe på kindtænderne i begge sider både i overmunden og i undermunden. Skinnerne for oven og for neden er forbundet med stænger som holder underkæben i en fremskudt position. Ofte har man togskinner på fortænderne samtidig, ligesom man ofte har en bøjle i ganen samt en bøjle på bagsiden af fortænderne i underkæben. Når herbsten fjernes skal der togskinner på alle tænderne.

Man kan udnytte det sidste af barnets vækst til at rette overbiddet. Da bøjlen sidder fast har den virkning fuld tid og er derfor ikke afhængig af at barnet husker at bruge den.
   

Herbsten er en ret stor bøjle, som det tager noget tid at vænne sig til. Det er helt normalt at have gener fra muskler, led og slimhinder i begyndelsen. Det tager også noget tid at vænne sig til at spise med bøjlen, da man ikke kan lukke munden sammen som man plejer.

Da der er store kræfter på bøjlen kan den gå løs. Det er derfor vigtigt at man er forsigtig med sin bøjle og passer på hvad man spiser.

Tænderne er mere vanskelige at børste med bøjlen på, hvorfor det er meget vigtigt at være omhyggelig med tandbørstningen for at undgå huller i tænderne.

Billede 1