Miljøfoto

 

Elastiktræk

Tandbøjle med togskinner på tænderne og elastiktræk

I forbindelse med togskinner, skal der ofte bruges elastikker, som man selv skal tage af og på. Elastikkerne kan enten bruges indenfor samme kæbe eller mellem de to kæber. På den måde flyttes i samme kæbe mod hinanden.

Elastikkerne kan også rette overbid og andre problemer

Også i forbindelse med overbid, krydsbid og andre uhensigtsmæssige skævheder kan elastikkerne langsomt men sikkert rette tandstillingen op til gavn for både kosmetiske og funktionelle problemstillinger.

Det gælder således også hvis en enkelt tand som står bag de andre skal trækkes på plads. Det er det, der kaldes invertering.

Elastikkerne skal af ved måltider

Erfaringsvist er det let for patienten at lære selv at skifte elastikkerne – for eksempel i forbindelse med måltider, hvor det er en god idé at fjerne elastikkerne.

Også kendt som


 

Alle
   
Skal oftest bruges døgnet rundt, men det er vigtigt at følge den instruktionen fra tandklinikken, da der kan forekomme variationer.
   

Elastiktræk er ofte en del af en større behandling hvorfor behandlingstiden varierer. Hvis de bruges som enkelt behandling til at rette et krydsbid tager behandlingen som regel et par måneder.

   

Elastikkerne sættes på små kroge som enten er en del af låsene på togskinnerne eller på anden måde monteret på bøjlen. De kan også sættes på små knapper som er limet på tænderne.

Elastikkerne fås i mange forskellige størrelser og med forskellig styrke, hvorfor det at vigtigt at man bruger de elastikker man har fået udleveret på tandklinikken.

Elastikkerne er som regel en del af behandling med togskinner og er en enkelt og effektiv metode, som nogle gange kan rette et krydsbid eller en invertering med minimalt apparatur.
   

Nogle patienter har svært ved at huske at bruge elastikkerne. Elasticiteten i elastikkerne aftager hurtigt, hvorfor man skal huske at tage et par nye fra posen et par gange om dagen. I starten kan man have svært ved at sætte elastikkerne på. Dette bliver dog hurtigt en vane.

Billede 1