Quad Helix (QH)

Quad Helix (QH) er en tandbøjle, der udvider bredden af overkæbens tandbue og herved er med til at rette krydsbid

Når overkæben er smal

Når overkæben er for smal i forhold til underkæben, kan det give flere forskellige problemer for personen, blandt andet krydsbid.

Quad Helix tandbøjlen bruges ofte i kombination med andre, da problemerne med den smalle overkæbe ofte er en del af flere årrsager til at mundens tyggefunktion ikke er optimal.

QH kræver plads omkring 6-års tænderne

QH-bøjlen sider fast på 6-årstænderne ved hjælp af ringe omkring tænderne. Derfor starter behandlingen med en kort behandling på få dage, hvor elastikker omkring tænderne skaber tilstrækkelig plads til at ringene på 6-årstænderne kan gøres fast.

QH-bøjen ligner et ”W”

Foruden ringene består bøjlen af en W-formet bølgestang. Desuden kan den forsynes med for eksempel fjedre, som kan skubbe til tænderne individuelt og herved ændre tændernes placering.

Også kendt som
QH


 

Alle
   
Bøjlen sidder fast og anvendes døgnet rundt.
   

En quad helix bruges oftest til at ophæve et krydsbid. Dette gøres enten som eneste behandling eller som første led i en større behandling. Den aktive behandling hvor overkæbetandbuen udvides tager som regel et par måneder til et halvt år. Efter den aktive behandling bevares bøjlen i en periode for at stabilisere det opnåede resultat.

Hvis en quad helix bruges i forbindelse med en større behandling er behandlingstiden afhængig af den videre behandling.

   

Quad helixen laves som regel i stål og sidder i ganen med form som et W. Den følger ganens krumning og ligger i en afstand af et par mm fra denne. Den er fastgjort til en tand i hver side ved hjælp af ringe, der er klistret fast rundt om tanden med speciel ”tandlim”.

Bøjlen sidder fast og kan ikke tages ud, hvorfor man ikke er afhængig af at huske at bruge bøjlen.

   

De første par dage kan quad helixen genere tungen og enkelte oplever problemer med at tale. Dette går dog hurtigt over, og de fleste har ingen eller få gener af en quad helix efter tilvænning.

Quad helixen kan lave et aftryk på tungen, som går væk igen når bøjlen fjernes.

Det er vigtigt at børste bøjlen rigtig godt for at undgå huller i tænderne samt tandkødsbetændelse. Ligeledes er det vigtigt ikke at spise klistrede madvarer som fx karameller som kan sætte sig fast og ødelægge bøjlen.

Billede 1