Aktivator

Effektiv tandbøjle mod overbid. Specielt velegnet til børn i puberteten, hvor de vokser meget

En aktivator er en samlet betegnelse for en stor gruppe af bøjler, der alle udnytter at barnet vokser.

Selve bøjlen er lavet af akryl og består enten af en enkelt stor bøjle, der sidder i overkæben eller to mindre bøjler, hvor der sidder en i hver kæbe.

Bøjlen får barnet til at skyde underkæben frem, når munden lukkes, så underkæben holdes i en fremskudt position.

Afhængig af barnets ansigt og vækst, kombinerer tandlægen nogle gange bøjlen med et hovedtræk.

Aktivatoren skal være i munden det meste af døgnet

Barnet lærer hurtigt selv at tage bøjle ud af munden og sætte den på plads igen i forbindelse med måltider og tandbørstning. Der kan være individuelle forskelle på hvor mange timer i døgnet bøjlen skal være i munden, men som regel er det i omegnen af 16 timer. Det er vigtigt at dette overholdes – ellers risikerer man at effekten udebliver.

Også kendt som
ERGENZINGER – E-AKTIVATOR – Z-AKTIVATOR – TWIN-BLOCK – ANDRESEN – TEUSCHER – MAXILLATOR


 

Børn i puberteten.
   
Ofte 16 timer i døgnet, men variationer kan forekomme, hvorfor det er vigtigt at følge de individuelle instruktioner.
   

Nogle gange behandler man først med en plade inden aktivatorbehandlingen går i gang. Aktivatoren bruges typisk aktivt i 9-12 måneder, hvorefter man har en periode hvor man kun sover med bøjlen. Efter en periode med natbrug af bøjlen tages stilling til om der er behov for videre behandling med togskinner eller som man kan fortsætte med natbrug af bøjlen indtil afslutning af behandlingen.

   

Bøjlen er lavet af akryl og består enten af en stor bøjle eller to mindre. Bøjlen kan være udformet med mange forskellige former for klammer, metaltråde, fjedre og skruer alt efter hvad man vil opnå med behandlingen. Bøjlen kan kombineres med et hovedtræk.

Man kan bruge barnets vækst til at rette tænderne på en forholdsvis let måde, der ikke kræver stort avanceret apparatur. Patienten kan selv tage bøjlen ud af munden, hvorfor tænderne og bøjlen kan børsten og man derfor har mindre risiko for at få huller i tænderne.
   

Barnet skal huske at bruge bøjlen. Bøjlen har ingen effekt, hvis den ikke bruges som aftalt.

Da bøjlen kan tages ud af munden kan den blive væk eller gå i stykker. Det er derfor rigtig vigtigt at man passer godt på sin bøjle og lægger den i sin udleverede kasse.

Billede 1