Lower lingual

Lower lingual er en bøjle monteret på bagsiden af tænder i undermunden. Den kan fx forhindre nogle tænder i at rykke, mens andre bliver flyttet    

Lower lingual er en fastsiddende tandbøjle, der er gjort fat på kindtænderne og er forbundet med en metaltråd på indersiden af fortænderne i undermunden.

Forhindrer 6-års tænder i at skride

Lower Lingual-bøjlen kan bruges til flere forskellige formål. Fx kan den bruges til at forhindre at 6-årstænderne skrider frem, hvis man har mistet mælketænder før tid.

Den kan også bruges til at holde tænder fast mens andre tænder bliver reguleret af for eksempel en togskinne. Principielt som når man anvender en TPA (ganebøjle).

Det er vigtigt at børste godt omkring bøjlen samt at henvende sig på tandklinikken, hvis Lower Lingualbøjlen løsner sig.

Også kendt som
LINGUALBUE


 

Lower lingual kan bruges af alle
   
Anvendes døgnet rundt (fastsiddende)
   

Behandlingstiden er individuel fra person til person

   

En lower lingual er en fastsidende bøjle som oftest er fæstnet til 6års tænderne i underkæben og løber langs bagsiden tænderne frem til fortænderne og således ligner et U. Formålet er som oftest at sikre at 6års tænderne ikke flytter sig frem.

Lower lingual bruges oftest sammen med andre bøjleformer fx som en del af togskinnebehandling. Den kan også bruges til at holde 6-årstænerne på deres position og ikke skride frem hvis et barn har mistet mælkekindtænderne i underkæben før tid.
   

De første par dage kan bøjlen genere tungen og enkelte oplever problemer med at tale. Dette går dig hurtigt over og de fleste har ingen gener af en lower lingual.

Det er vigtigt at børste bøjlen rigtig godt for at undgå huller i tænderne samt tandkødsbetændelse. Ligeledes er det vigtigt ikke at spise klistrede madvarer som fx karameller som kan sætte sig fast og ødelægge bøjlen.

I sjældne tilfælde kan ringene rundt om tænderne løsnes og der kan komme huller i tænderne under ringene. Det er derfor meget vigtigt at man henvender sig på tandklinikken, hvis man føler at bøjlen er løs.

Billede 1
Billede 2