Aftagelig retention

Efter tandretning skal tændernes nye position fastholdes ved hjælp af en retention-/fastholdelsesbøjle den første tid efter tandreguleringen

Retention betyder fastholdelse og retentionbøjlen er en bøjle der kan tages ud og sættes ind efter behov. Bøjlen er yderst vigtig for at bevare det flotte resultat, der er opnået gennem tandreguleringen.

Den nye placering skal ”størkne”

Man kan forestille sig, at tænderne sidder fast i knoglen med små elastikker, der bliver strukket under bøjlebehandlingen, når tænderne flyttes til et nyt sted.

Når tænderne har nået den nye position, skal den fastholdes. Det kræver at de knogler, der holder tændernes nye position, bliver låst fast. Det sørger kroppen for, når bare positionen bliver fastholdt i en periode, der varierer efter den konkrete tandretning.

Følg klinikkens anvisninger

Ofte skal man bruge en fastholdelsesbøjlen hele tiden i den første periode efter man har fået den faste bøjle af.

Herefter trapper man gradvist ned til kun at bruge bøjlen om natten og herefter til kun at bruge bøjlen et par gange om ugen. Nogle kan efter nogle år droppe bøjlen helt. Det er naturligvis afgørende at bruge bøjlen, som man får at vide på tandklinikken, da alle behandlinger og mennesker er forskellige.

Også kendt som
HOLDEBØJLE – RETAINER – HAWLEY – BEGG – JENSEN – SNAP – ESSIX – DURAN


 

Aftagelig retention kan bruges i alle aldre.
   
I starten ofte døgnet rundt, hvorefter der trappes gradvist ned over en periode.
   

Behandlingstiden er individuel fra person til person

   

Aftagelig retention kan udformes på mange måder alt efter hvilken behandling man har udført. Bøjlen kan enten udføres som en ganebøjle, hvor midten består af en base af akryl, der er lavet så den passer til ganens udformning. Bøjlen kan sidde fast med forskellige klammer eller buer. Aftagelig retention kan også bestå at en klar vakuum-presset skinne.

Bedste mulighed for at bevare det resultat man har opnået ved bøjlebehandlingen.
   

Det er vigtigt, at man husker at bruge bøjlen som aftalt på tandklinikken, da man ellers ikke opnår den ønskede effekt.

Da bøjlen kan tages ud, kan den blive væk eller gå i stykker. Det er derfor vigtigt at man altid lægger bøjlen i sin æske, når man ikke har den på.

Man skal vænne sig til bøjlen og i starten kan man have vanskeligt ved at tale med den ligesom man kan føle at man har mere mundvand. Det er dog vigtigt at man bruger bøjlen trods problemer i starten, da disse hurtigt overvindes ved brug.

Billede 1