Fast retention

Fast Retention er en midlertidig metaltråd, der typisk limes på bagsiden af fortænderne, så de holder sig på plads efter tandregulering

Når en tandretning har virket og tænderne nu sidder som planlagt, er der en risiko for at tænderne søger tilbage til den oprindelige position. Man kan sammenligne det med at man har trukket i en elastik og den så søger tilbage til den oprindelige længde, når man giver slip. For at hindre, at tænderne søger tilbage, benytter man ofte en fast retention. Retention betyder fastholdelse, og er en bøjle, der er gjort fast på bagsiden af tænderne.

Midlertidigt eller resten af livet

Det er individuelt hvor længe man beholder den faste retention på tænderne. Det afhænger blandt andet af hvilken behandling man har fået og hvor gammel man er. Man anbefaler ofte at man lader den faste retention blive siddende eventuelt hele livet. På den måde er man sikker på at fastholde resultatet, ligesom man kan forhindre nogle af de skævheder, der naturligt opstår med alderen. Fast retention bruges også nogle gange sammen med en aftagelig retention.

Også kendt som
ATRÅDFIX – TRÅDFIXATION – RETAINER


 

Målgruppen er alle.
   
Døgnet rundt da den sidder fast.
   

Behandlingstiden afhænger af hvilke tandbevægelser der er lavet og hvad udgangspunktet var, hvorfor det er vigtigt at følge de råd som gives individuelt på tandklinikken. Anbefales ofte livslangt.

   

Fast retention består af en metaltråd der er limet bag på tænderne med speciel tandlim.

Bøjlen sidder fast og man kan således ikke glemme at bruge den.
   

Det er vigtigt at man husker at opretholde en god mundhygiejne omkring bøjlen, da men ellers kan få huller i tænderne og tandkødsbetændelse.

Tråden kan løsne sig fra en eller flere tænder. Det er derfor vigtigt at få tråden tjekket hos en tandlæge med jævne mellemrum og få tråden sat fast, hvis den går løs. Man kan derfor have en økonomisk udgift til reparation af tråden.

I sjældne tilfælde kan man være uheldig at få deformeret tråden fx ved at bide i noget hårdt. Hvis tråden bliver bukket, mens den stadig sidder fast på tænderne kan den forårsage uønsket tandflytning.

Billede 1