Pladebehandling

Pladebøjle – også kaldet ganebøjle benyttes til at rette mange forskellige tandstillingsproblemer for personer typisk i voksealderen      

De fleste kender til ganebøjlen, der er en specialfremstillet plastik-plade der holder en tandbøjle på plads i overmunden. Bøjlen kan bruges til behandling af mange forskellige tandstillingsfejl, for eksempel krydsbid eller dybt bid. Den indgår også hyppigt i forbindelse med andre bøjler som for eksempel togskinner.

Nogle ganebøjler har justeringsskruer

I mange tilfælde er der brug for at justere på pladen i takt med at behandlingen skrider frem. I nogle tilfælde er det patienten selv, der efter anvisning skruer på bøjlen. Andre gange sker det i forbindelse med kontrol hos tandlægen.

Også kendt som
GANEBØJLE – EKSPANSIONSPLADE – BIDHÆVNINGSPLADE – Y-PLADE


 

Målgruppen er 6–18 år
   
Bøjlen skal oftest bruges hele tiden, men tages dog ud når man spiser og børster tænder. Det er dog vigtigt at følge de anvisninger du har fået på tandklinikken. Det kan være en god ide at tage bøjlen ud i svømmehallen, da bøjlen kan være svær at finde på bunden, hvis den falder ud.
   

Da en plade kan bruges til mange forskellige formål er der vanskeligt at angive en bestemt behandlingstid, men ofte tager den aktive behandling omkring et halvt år efterfulgt af en periode hvor bøjlen bruges til stabilisering.

   

Pladen består i midten af en base af akryl, der er lavet så den passer til ganens udformning. Bøjlen sidder fast med forskellige klammer oftest på 6-årstænderne og de små kindtænder. Til bøjlen er tilføjet et antal aktive elementer som fx skruer, til at gøre bøjlen bredere eller længere og fjedre til at skubbe til enkelte tænder. Akrylen kan være udformet med et plateau som løfter biddet enten ved fortænderne eller kindtænderne.

En pladebehandling er en relativt simpel behandling uden store gener for barnet. Der er mindre risiko for huller i tænderne idet man kan tage bøjlen ud og børste tænderne og bøjlen.
   

Det er vigtigt, at man husker at bruge bøjlen som aftalt på tandklinikken, da man ellers ikke opnår den ønskede effekt. Det er også vigtigt at man husker at skrue på bøjlen, hvis man har fået at vide at man skal det.

Billede 1