Hyrax

Hyrax tandbøjle er en effektiv regulering af for smal overkæbe

Når man ser billedet af Hyrax-tandbøjlen, kan den godt virke voldsom. Men faktisk oplever patienterne ikke særligt store gener sammenlignet med andre metoder til tandretning. Samtidig er resultaterne erfaringsvist gode.

Spændinger i starten og når Hyrax justeres i starten af behandlingen

Bøjlen monteres ved at den er spændt fast på tænderne eller med skruer i ganen. De første par uger efter man har fået bøjlen sat i, skal der to gange om dagen skrues en smule på bøjlen, for at udvide ganen. I den forbindelse vil man opleve spændinger, som dog hurtigt fortager sig.

Når Hyrax-bøjlen er spændt ud til den ønskede ganebredde, skal den sidde i typisk 3-6 måneder. I den forbindelse vil man typisk starte behandling med for eksempel togskinner for at rette tænderne. Normalt vil Hyrax skabe et mellemrum mellem nogle af tænderne. Men disse er forholdsvist lette at rette til et flot resultat.

Også kendt som


 

Behandlingen udføres typisk på børn der er 9–12 år, men individuelle variationer kan forekomme. Man kan også bruge bøjlen på voksne, men her er knoglerne vokset så meget sammen at det er nødvendigt først at dele dem under en operation.
   
Anvendes døgnet rundt.
   

Man begynder typisk at skrue på bøjlen umiddelbart efter at den er indsat. Den aktive periode hvor man skruer på bøjlen varer typisk 2–3 uger. Her følges man tæt på tandklinikken. Herefter skal bøjlen sidde uden at man skruer på den. Man lader typisk bøjlen sidde 3–6 måneder, mens vævet får lov til at stabilisere sig. I denne periode vil man i nogle tilfælde opstarte behandling med togskinner alt efter individuelt behov og barnets udvikling.

   

Bøjlen sidder fast på kindtænderne i hver side af overkæben. De to sider er forbundet i ganen hvor der sidder en skrue. I midten af skruen ses et lille hul, hvor skruenøglen kan sættes i, når man skal skrue.

Ved behandlingen kan man opnå en væsentlig forøgelse af bredden på overkæben ved at flytte på de to kæbehalvdele og ikke kun på tænderne. Behandlingen er ofte uden store gener for barnet.
   

Bøjlen fylder lidt og man skal vænne sig til at tale med den.

Da bøjlen sidder fast på tænderne skal man være ekstra omhyggelig med tandbørstning, for at undgå huller i tænderne. Det er ligeledes vigtigt at passe på ikke at spise hårde, seje eller klæbrige madvarer, for at undgå at ødelægge eller løsne bøjlen.

Man kan ikke tage bøjle ud af munden når man skal skrue på den, hvorfor det ofte kræves at en voksen hjælper med at skrue. Det er en god ide at binde en snor i skruenøglen, så man ikke taber den i munden på barnet.

Billede 1
Billede 2
Billede 3