Lingualt apparatur

Lingualt apparatur er en teknisk krævende løsning til tandregulering af voksne patienter. Bøjlen er ”usynligt” monteret på bagsiden af tænderne

Lingualt Apparatur er en tandbøjle, der er monteret på indersiden af tænderne og derfor nærmest usynligt i dagligdagen.

Teknikken svarer nogenlunde til en gængs togskinne-løsning på forsiden af tænderne. Men placeringen betyder, at skinnen er teknisk avanceret og krævende at montere.

Bøjlen består af låse, der er klistret på tænderne og metaltråde, der trækker i tænderne og herved ændrer tandstillingen.

Tænder er forskellige på bagsiden – alle låses skal laves specielt

Det er især de små låse, der skal monteres bag på tænderne, der gør Lingualt apparatur dyrt og krævende at lave. Alle tænder er så forskellige på bagsiden, at hver enkelt lås skal ofte formes specielt efter den konkrete tand.

Kan bruges til mange former for tandbehandling

Lingualt apparatur kan bruges til mange forskellige tandbehandlinger med forskellig behandlingstid – og kombineret med andre metoder – for eksempel elastiktræk.

Også kendt som
INCOGNITO


 

Målgruppen er 18 år+
   
Bøjlen sidder fast og virker derfor døgnet rundt. Hvis du har fået at vide at du skal bruge elastikker, som du selv skal skifte på bøjlen er det meget vigtigt at du bruger disse som foreskrevet, da bøjlen ellers har nedsat eller ingen effekt.
   

Da lingualt apparatur kan bruges til mange former for tandbehandling kan behandlingstiden variere, men en behandling tager ofte omkring 2½ år.

   

Lingualt apparatur består af låse (brackets) af metal (ofte guld), der klistres på bagsiden af hver enkelt tand. Låsene fremstilles specielt til tanden efter forudgående aftryk eller scanning.

Desuden består lingualt apparatur af metaltråd (buer) der forbinder låsene og som oftest er buerne en stor del af det aktive element. Alt efter hvilke tandbevægelser man ønsker at opnå kan man supplere med kroge, fjedre, elastikker og meget andet.

Da bøjlen sidder på indersiden af tænderne er den næsten usynlig. Det kan dog være nødvendigt at montere enkelte elementer på tændernes forside, fx til brug af elastiktræk.

Hver enkelt tand kan flyttes forholdsvis præcist.

   

Teknisk meget krævende apparatur, der er dyrt at fremstille og benytte.

Apparaturet giver især i starten gener på tungen og der er en tilvænningsperiode hvor det kan være generende når man taler. Ligeledes kan tænderne blive ømme.

Det er meget vigtigt at holde bøjlen ren for at undgå huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Bøjlen er vanskelig at børste pga. placeringen bag på tænderne. Derfor er bøjlen ikke egnet til børn.

Bøjlen kan gå løs fra en eller flere tænder, hvis man ikke er forsigtig med, hvad man spiser. Man skal derfor undgå hårde, seje eller klæbrige fødevarer. Hvis du oplever at din bøjle er løs er det vigtigt at du henvender dig på din tandklinik for at få den sat fast igen hurtigst muligt.

Ved al behandling hvor tænderne flyttes kan man opleve at rødderne på tænderne bliver lidt kortere. Dette er oftest uden klinisk betydning, men hos nogle få personer kan forkortningen af rødderne gå hurtigere, hvilket kan skade tænderne, hvis dette ikke opdages i tide. Ofte vil du ved behandling med togskinner med jævne mellemrum få tager røntgenbilleder af fortændernes rødder for at vurdere dette.

I meget sjældne tilfælde kan man opleve at nerven i tanden tager skade og der kan være nødvendigt at rodbehandle en tand.

Billede 1