Foto og tekst

 

Togskinner

Togskinne-tandbøjlen er meget udbredt på grund af de mange muligheder for tandretning

Togskinner er en udbredt tandbøjle, der retter op på de feste tandstillingsfejl. Bland togskinnes største fortrin er, at tandlægen kan få dem til at flytte hverenkelt tand, en gruppe af tænder eller alle tænderne i en kæbe ret præcist.

Togskinnen består af låse forbundet med metaltråd

Togskinnens ”låse” bliver klistret fast på tændernes forside med en speciel tandlim. Nogle gange erstatter man løsen på de bageste tænder med en ring rundt om tanden. Låsene bliver forbundet med metaltråd – ”buen”. Til at forbinde tråden med låsene bruger tandlægen en elastik, en lille metaltråd eller en låge på selve låsen.

Tandlægen kan nu ved at stramme og slække buen, trække i enkelte eller flere tænder ad gangen og på den måde gradvist arbejde sig hen til den ønskede tandstilling.

Metal- eller ”hvidt look”

Låsene er oftest lavet af metal, findes også i plast eller keramik som et mere kosmetisk alternativ. Funktionen er dog bedst med metal-låsene, hvorfor det er standard i de fleste tilfælde.

Navne
Fast apparatur
Togskinner


 

Togskinner kan bruges i alle aldre
   
Togskinner anvendes døgnet rundt
   

Behandlingstiden varierer fra få måneder ved helt simple behandlinger til flere år ved komplicerede behandlinger.

   

Togskinner består af låse (brackets) i metal, plast eller keramik, der klistres på hver enkelt tand. På de bagerste tænder kan låsene erstattes af ringe rundt om tænderne (bånd). Ved at vælge forskellige typer af låse kan specialtandlægen indbygge forskellige egenskaber i bøjlen alt efter hvilke tandbevægelser man planlægger at udføre. Låsene kan sættes på nogle eller alle tænderne.

Desuden består togskinner af metaltråd (buer) der forbinder låsene og som oftest er buerne en stor del af det aktive element. Alt efter hvilke tandbevægelser man ønsker at opnå kan man supplere med kroge, fjedre, elastikker og meget andet. Togskinner kan ligeledes kombineres med andre bøjler som TPA, Quad-helix og herbst-stænger.

Hver enkelt tand kan flyttes ret præcist i alle planer indenfor rimelighedens grænser, hvorfor der kan opnås meget fine resultater.
   

Togskinnen er meget synlig – også med hvide låse. Desuden kræver togskinnen omhyggelig tandhygiejne for at undgå huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Den første tid efter man har fået bøjlen på, vil der være en del ømhed. Det fortager sig dog med tiden.

Billede 1
Billede 2
Billede 3